Péče o barefoot boty z merino vlny

Pflege Deiner Barfußschuhe aus Merinowolle

Naše barefoot boty z merino vlny jsou opravdovým hitem. V zimě uchovají nohy v teple a v létě v chladu. Jsou dokonale prodyšné, odvádějí vlhkost ven  a zároveň jsou nepromokavé. Merino vlna má antibakteriální vlastnosti, a tak zabraňuje vzniku nepříjemných pachů. Aby si vlna zachovala tyto úžasné vlastnosti co nejdéle, daly jsem dohromady několik tipů, jak boty z merino vlny čistit a starat se o ně. 

Naše barefoot boty z merino vlny

Náš model LIQE je vyroben z té nejjemnější merino vlny. Tyto tenisky nabízíme v mnoha úžasných barvách. Rozhodně máš z čeho vybírat! Jakmile si pořídíš svůj první pár, ihned se do nich zamiluješ a objednáš si ještě jedny v jiné barvě. 

Co je merino vlna

Mimořádně kvalitní merino vlna se získává z ovcí merino, které pocházejí ze severní Afriky. Jejich srst je dokonale vybavila na extrémní klima v poušti. Extrémní horko během dne a extrémní zimu během noci. 

Ovce merino dorazily na Pyrenejský poloostrov společně s Berbery již ve 13. století. Kastilské království na území dnešního Španělska bylo po staletí známo obchodováním s vysoce kvalitní merino vlnou. Proto se jí hovorově říkalo „španělská vlna“.

S nástupem textilií všech možných druhů upadla merino vlna téměř v zapomnění, ale v posledních letech zaznamenala opět come back. Textilní průmysl objevil tento úžasný materiál pro výrobu funkčního oblečení. Merino vlna reguluje teplotu, ale je také vodoodpudivá a antibakteriální. Nekouše a je příjemná na dotek.

Ovce merino se nyní chovají po celém světě. Hlavním producentem merino vlny se však stala Austrálie.

 

Čištění merino vlny

Merino vlna je robustní a odolná proti opotřebení, ale boty z merino vlny se nikdy nesmí dávat do pračky! To může způsobit sražení vlny a boty by pak mohly být příliš těsné.

Co je ovšem horší, vymyje se lanolin, který vlna obsahuje. Právě tento vlněný tuk zajišťuje voděodolnost. Pokud je botám z merino vlny poskytnuta vhodná péče, není je třeba impregnovat.

Merino boty se nejlépe čistí měkkým kartáčkem. Pokud se někde usadila špína, kterou suchým kartáčkem nejde odstranit, použij vlhkou houbičku.

Impregnace merino bot

Pokud i tak budeš chtít své barefoot boty impregnovat, použij Carbon Pro od Collonil. Tento impregnační sprej, který lze použít na jakýkoliv materiál, v žádném případě nenaruší prodyšnost merino bot.

Zpět na blog
1 z 3