Péče o semišové barefoot boty

Pflege Deiner Barfußschuhe aus Veloursleder (Rauleder)

Semiš je ideálním materiálem pro výrobu bot. Má totiž strukturu s otevřenými póry, díky které je zvlášť prodyšný. Zároveň však vyžaduje mnoho péče, aby zůstal hezký a stabilní po dlouhou dobu.

Níže najdeš pár tipů, jak semišové barefoot boty ZAQQ nejlépe čistit a jak o ně pečovat.

 

Co je vlastně semiš?

Generické pojmenování semiš vlastně označuje surovou kůži. Na rozdíl od hladké kůže je povrch zdrsněný, což napovídá i samotný název. Ve skutečnosti ovšem není hrubý, ale spíš sametový.

Termín surová kůže bývá v hovorové řeči často zaměňován za divokou kůži. To však v zásadě není správně. Divoká kůže pochází ze zvěřiny a v obuvnictví se téměř nepoužívá. Existuje jen několik málo kůží z divokých zvířat, které lze využít.

Semiš je poddruhem surové kůže. Vnější strana zvířecí kůže je hladká (hladká kůže), vnitřní strana obrácená k tkáním je hrubá (semiš).

Semišové boty

IQON Velur Black

Barefoot boty ZAQQ ze semiše

Semiš máme obzvlášť v oblibě, protože díky své struktuře s otevřenými póry je mnohem prodyšnější než kůže hladká. Proto se skvěle hodí na výrobu sportovních a outdoorových bot nebo na výrobu letních tenisek.

Můžeš semiš poznat na první pohled? Dříve tomu tak možná bylo. V současné době však existují veganské materiály, které vypadají neuvěřitelně podobně. Takže než botám poskytneš tu správnou péči, raději se nejprve přesvědč, že jsou opravdu vyrobeny ze semiše. Informace o použitém materiálu najdeš v detailním popisu konkrétních bot.

Péče o semiš

PIQUANT Velours Grey

Čištění a péče o semišové boty

Nejlepší způsob, jak čistit semiš, je měkkým kartáčem nebo houbičkou. Šetrnější je čistit boty zcela suché. Takže, pokud přijdeš domů v mokrých botách, před čištěním a ošetřením je nech nejprve uschnout.

K čištění a vyčesání semiše pak můžeš použít houbičku Houba NUBUK Box Classic nebo čistící kartáček Collonil. Tak boty přichystáš na další ošetření.

 Po očištění suchých bot, je čas na péči. Doporučujeme použít čistící a pečující mléko Organic Bamboo Lotion. To kůži nejen vyživí a zvlhčí, ale odstraní také odolnou špínu. Po nastříkání přípravku můžeš nečistoty snadno vykartáčovat. Před nanesením impregnace, která ochrání barefoot boty před vodou a znečištěním, je třeba nechat pečující mléko zaschnout.

Impregnace semišových barefoot bot

Jakmile semišové boty vyčistíš a poskytneš jim potřebnou péči, je třeba je naimpregnovat. Velmi účinný je sprej Nanopro, který zajistí efektivní hloubkovou i povrchovou impregnaci.

 

 

Péče o semiš

SPARQLE Shine Velours Black

Boty je třeba stříkat vždy venku nebo v dobře větrané místnosti. Postřik musíš aplikovat rovnoměrně ze vzdálenosti cca 20 cm. Následně nech boty uschnout na chráněném místě. Nikdy však proces schnutí neurychluj teplem. Mohlo by to způsobit nehezké skvrny a navíc se impregnace nevsákne dovnitř kůže. Semiš lze chránit před vodou a nečistotami pouze tehdy, pokud se nanočástice dostanou hluboko do pórů kůže. Nejlepší je nechat boty ZAQQ uschnout přes noc.

Jakmile se impregnace dobře vsákne a zaschne, je třeba semiš ošetřit měkkým kartáčkem nebo měkkou houbičkou. Tak se obnoví typický sametový povrch.

Měkká gumová pěnová houbička, která byla použita k čištění bot je také vhodná k finální úpravě semiše.

Pozor: Než si vezmeš boty poprvé!!!

Až vyndáš své boty ZAQQ z krabice, nebudeš je samozřejmě muset čistit, ale rozhodně je musíš před prvním nošením impregnovat. Jednak tím zabráníš vniknutí nečistot dovnitř semiše a za druhé budou boty vodoodpudivé.

 

Zpět na blog
1 z 3