Chůze naboso: Výhody uzemnění

Barfuß laufen: Die Vorteile von Earthing

Víš, co je uzemnění? Podstatou uzemnění je přímý kontakt s elektrony zemského povrchu a vliv tohoto spojení na naše zdraví. Když jdeš v přírodě naboso, jsi automaticky spojený se zemským povrchem.
Mnohé zprávy z praxe naznačují, že kontakt s elektrony povrchu zemského vede k překvapivým fyziologickým, ale také psychologickým změnám, podporujícím celkový pocit pohody a zdraví. Mimo jiné, existují zprávy také o tom, že chůze naboso nebo sezení nebo ležení na zemi v přírodě může ulevit od bolesti a upravit poruchy spánku.
Vědecké studie, jako např. od Chevaliera et al. 2012 nebo Sokal & Sokal 2011 také ukazují, že lidé, kteří využívají uzemnění, pocítili jeho pozitivní vliv na lidské tělo. V tomto článku se budeme uzemnění věnovat více do hloubky.


Uzemnění v historii lidstva

V dobách pravěku lidé chodili bosí nebo nosili improvizovanou obuv vyrobenou ze zvířecích kůží, aby lépe chránili svá chodidla. Navíc spali na zemi, většinou na zvířecích kůžích nebo kožešinách, které je chránily před chladem. Lidé tak byli neustále v přímém kontaktu s elektrony zemského povrchu.
Dnes nosíme boty se silnou podešví, žijeme v masivních domech a chodíme po asfaltu, takže jsme zcela odstřiženi od toku elektronů ze zemského povrchu.
Mohl by prudký růst chronických, imunitních a zánětlivých onemocnění nebo poruch spánku souviset s faktem, že jsme odpojeni od zemského povrchu? Chevalier et al. 2012 si klade tuto otázku ve své studii a poukazuje na pozitivní vliv uzemnění na lidské zdraví.


Princip uzemnění a chůze naboso

Určitě víš, jak je příjemné sundat si boty a ucítit trávu pod nohama. Mnozí lidé považují chůzi naboso po písčité pláži za absolutní požehnání. Ale proč je vlastně tak příjemné dotýkat se povrchu země bosou nohou?
To je jednoduché, když se procházíš bosky, dochází k výměně energie se zemí. Naše tělo je nabito elektrickým nábojem, stejně jako země. Díky uzemnění se propojujeme s energií země. Chůzí naboso se uvolňují nechtěné elektrony způsobující stres a únavu a dochází k dobití pozitivní energie.
Podle Chevalier et al. 2012, je zemský povrch univerzálně dostupný, překvapivě prospěšný, a přesto globálně přehlížený zdroj, sloužící k posílení zdraví, k prevenci chorob a klinické terapii.


Uzemnění v praxi - jak dlouho musím chodit naboso?

Už po 80 minutách chůze naboso, dojde k lepšímu okysličení těla a zrychlení metabolismus. Energetická výměna, ke které dochází při uzemnění, zároveň zajistí úlevu od bolesti a vede ke zmírnění zánětu. Celé tělo se cítí nabité. Není tedy divu, že nám chůze naboso po přirozeném povrchu přijde tak příjemná.
Obecně se nedá říct, jak často by měl člověk uzemnění praktikovat, aby mohl pocítit jeho pozitivní vlivy. Je třeba naslouchat vlastnímu tělu. Jakmile vědomě pocítíš výhody uzemnění na vlastní kůži, pak budeš nejlépe vědět, kdy budeš tuto ozdravnou energii zase potřebovat.
Mimochodem, není vždy nutné chodit naboso. Uzemnění můžeš také provádět pohodlně z křesla na zahradě. Stačí, když při čtení své oblíbené knížky postavíš bosé nohy na zem.
Abys dosáhl lepšího efektu, můžeš si lehnout do trávy nebo si zacvičit třeba jógu, či-kung nebo tai-chi.


Přínos uzemnění ve spánku

Studie ukazují, že spojení se zemí během spánku je pro tělo také v mnoha ohledech přínosné. Toho lze snadno dosáhnout pomocí speciální vodivé matrace nebo podložky.
Sokal & Sokal 2011 došli ve své studii k závěru, že uzemnění lidského organismu během spánku způsobuje snížení sérové koncentrace železa, ionizovaného vápníku a neorganického fosforu, ale vede také ke snížení vylučování vápníku a fosforu. Uzemnění během spánku má navíc pozitivní vliv na formování thyroxinu, hormonu, který je důležitý pro štítnou žlázu.
Pacienti s cukrovkou jsou díky nepřetržitému používání uzemnění během spánku také schopni snížit hladinu cukru v krvi.
Další studie ukazují, že uzemnění rovněž silně ovlivňuje hladinu stresu. Prostřednictvím různých měřících metod bylo zjištěno, že uzemnění pacienti vykazovali výrazně nižší hladinu stresu, než pacienti v kontrolní skupině (Chevalier et al. 2012).
Mnohé zprávy z terénu a studie jednoznačně ukazují, že energie zemského povrchu má pozitivní vliv na naše zdraví. Proto je důležité se s těmito energiemi znovu propojit. Toho lze snadno dosáhnout pravidelným chozením naboso.


Nácvik chůze naboso - naše boty ZAQQ ti s ním pomůžou

Noha je na chůzi naboso přirozeně stavěná. Nepotřebujeme moderní boty, které absorbují tvrdý dopad a mají až příliš silnou podešev s podpatkem. Odpojují nás totiž od zemského povrchu a jeho energií.
Bohužel, v dnešní době už nejsme na chůzi naboso zvyklí a nedokážeme se bez bot pohybovat více než 10 minut, Brzy se totiž začne objevovat svalové napětí nebo i bolest. Lidé, kteří používali celá léta výlučně moderní obuv, si na chůzi naboso musí zvyknout. Svaly se musí znovu zpevnit a šlachy a vazy znovu získat svou pružnost.
Alternativou nácviku chůze naboso je chůze v barefoot botách. Ty totiž nohám umožní pohybovat se přirozeně. Všechny naše barefoot boty ZAQQ jsou navrženy ze zvlášť tenké kůže s velmi pružnou podešví, aby se chodidla mohla plně zapojit. Byly také navrženy tak, aby nohy měly dostatek místa pro volný pohyb. Nejprve ti barefoot boty můžou připadat příliš široké, ale po krátké době si uvědomíš, že nohy prostor potřebují. Během přirozené chůze totiž zesilují svaly, které jsou potřebné k bezpečné a stabilní chůzi.


Zdroje:
Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra, James L. Oschman, Karol Sokal, Pawel Sokal 2012: Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth's Surface Electrons, J Environ Public Health. 2012: 291541.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/#B10

Karol Sokal, Pawel Sokal 2011: Earthing the Human Body Influences Physiologic Processes, J Altern Complement Med. 2011 Apr; 17(4): 301–308.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154031/

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3