Nordic Walking v barefoot botách

Nordic Walking mit Barfußschuhen

Nordic Walking bylo po dlouhou dobu nejoblíbenějším sportem. Mnoho výrobců bot se tohoto trendu chytilo a začali nabízet speciální turistickou obuv. Ale je opravdu potřeba mít speciální boty nebo jde Nordic Walking provozovat i naboso nebo v barefoot botách? V tomto článku se tomuto tématu budeme podrobněji věnovat a představíme barefoot boty ZAQQ, které jsou pro tento typ sportu nejvhodnější. 

Jak vzniklo Nordic Walking 

Ve 30. letech 20. století, v období, kdy nebyl sníh, nacvičovali běžci na lyžích chůzi s hůlkami, aby se udrželi ve formě a připravili se na další lyžařskou sezónu. Teprve v 70. letech 20. století finský trenér běhu na lyžích nazval tento tréning bez sněhu metodou Nordic Walking. 

K průlomu v tomto sportu ovšem došlo až v 90. letech, kdy výrobce sportovního vybavení uvedl na trh první speciální hůlky na Nordic Walking. S využitím vhodné marketingové kampaně se sportu dostalo více pozornosti a v současnosti patří mezi nejoblíbenější sportovní aktivity. A není divu, protože Nordic Walking je dobré pro tělo i duši.

Výhody Nordic Walking 

Nordic Walking je jedním z nejpopulárnějších sportů, protože ho lze praktikovat téměř kdekoliv. Jediné, co potřebuješ, jsou hůlky a můžeš vyrazit. Není na co se vymlouvat, protože můžeš chodit po asfaltu, v parku, v lese nebo třeba na pláži. Nordic walking je mnohem šetrnější vůči kloubům než běhání a když používáš hůlky správně, procvičuje nejen svaly na nohou, ale také paže a svaly na zádech. Pokud přizpůsobíš intenzitu tréninku individuálním potřebám, pak můžeš tenhle sport praktikovat v jakémkoliv věku – sám nebo ve dvou, a nebo třeba i ve skupině. 

Kromě posilování svalů, přináší Nordic Walking tělu mnoho dalších benefitů.

 

  • Zlepšuje vytrvalost a odolnost
  • Posiluje imunitní systém
  • Ulevuje od stresu
  • Uvolňuje napětí v oblasti krku, ramen a páteře
  • Stimuluje spalování tuků
  • Zlepšuje okysličení těla

 

Otázkou zůstává, jestli potřebuješ speciální boty nebo jestli můžeš Nordic Walking provozovat i naboso.

  Nordic-Walking-Barfussschuhe

Praktikování Nordic Walking naboso

Pokud chceš provozovat svůj oblíbený sport naboso, pak je třeba bosou chůzi nejprve natrénovat. Protože jsme byli zvyklí chodit stále v botách, musí si nohy na bosou chůzi postupně zvyknout. Nejde jen o to, že kůže zpočátku cítí každé píchnutí jako bolest, ale také svaly a šlachy se musí chůzi naboso přizpůsobit. 

V moderních botách s polstrovanou podešví, která je navíc příliš silná a neohebná, se noha nemůže plně rozložit. Aktivní zapojení nohou, které je při Nordic Walking tak důležité, je proto v běžných botách mnohem náročnější. Kvůli zvýšenému podpatku, který je pro většinu běžných bot typický, noha při chůzi tvrdě dopadá na patu a polstrování proto patě poskytuje potřebné tlumení. 

Při chůzi naboso se díky přirozeném pohybu noha při nášlapu dokonale rozloží, což chodidlu poskytne přirozené odpružení. Ale většina lidí zapomněla jaké je, chodit naboso. Při přechodu z moderních bot na chůzi naboso, je třeba nejprve posílit svaly chodidel. O tom, jak to správně udělat, se dočteš v tomto časopise:

https://www.zaqq.de/magazin/barfuss-laufen/barfusslaufen-die-technik-kurz-erklaert/

 I přes tyto výhody, není radikální chůze naboso pro mnohé řešením, protože jednak chodidla nejsou vůbec chráněna (např. před poraněním od střepů) a sociální norma to navíc mnohým lidem neumožňuje. Pokud hledáš alternativu, výhodou našich barefoot bot ZAQQ tě rozhodně přesvědčí. 

 

Nordic Walking s barefoot botami ZAQQ 

Nordic Walking je o dobré a precizní technice. Aktivní práce nohou, jako je rozložení nohy, je v tomto sportu zvlášť důležitá. K dosažení vyšší rychlosti chůze se noha ihned potom, co se plně rozloží, odrazí se od bříška chodidla a prstů na nohou. Hůlky podporují a koordinují aktivní práci nohou. 

Naše barefoot boty ZAQQ jsou tzv. minimalistické boty. Díky dostatečnému prostoru v oblasti prstů a výjimečně tenké a pružné podešvi nabízejí nohám maximální svobodu pohybu. Barefoot boty ZAQQ jsou super lehké a při Nordi Walkingu chrání chodidla před střepy, kamínky, nečistotami a vlhkem. Zároveň můžeš nohu dostatečně rozložit a cítit povrch země při každém kroku, takže můžeš celkový pohyb přizpůsobit dle potřeby. 

Pokud máš zkušenost s Nordic Walking v běžných botách, pak v našich barefoot botách okamžitě pocítíš, že díky tenké a velmi pružné podešvi dochází k aktivnímu zapojení nohou mnohem snáz a efektivněji. Na druhé straně jsou svaly vystaveny daleko větší zátěži. Pokud nebyly svaly dosud dostatečně posíleny a kladeš si příliš ambiciózní cíle, může to vést ke svalovému přetížení.

Stejně jako v ostatních částech těla, je třeba svaly posilovat postupně, aby si na zátěž zvykly. Brzy si všimneš, že při pravidelném nošení barefoot bot, dojde k posílení svalů na noze a vypěstuješ si přirozený a hlavně pro klouby šetrný pohyb.

 

Které boty jsou pro Nordic Walking nejvhodnější.

Stručně řečeno, Nordic Walking můžeš provozovat ve všech barefoot modelech ZAQQ, protože všechny mají tyto vlastnosti: 

  • tenkou, velmi pružnou podešev
  • dostatek prostoru pro prsty na nohou 

 

Jinými slovy, jde především o tvé osobní preference při výběru materiálu a designu. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí dává při sportování přednost zvlášť lehkým a prodyšným botám, máme boty rozdělené do různých kategoriích. Mezi našimi běžeckými botami ZAQQ najdeš všechny modely, které se dokonale hodí i na jiné sportovní aktivity, a to díky jejich materiálu a designu. 

 

Najdi si vhodné barefoot boty na svůj další trénink. 

>>Běžecké barefoot boty pro ženy (klikni tady!)<<

>>Běžecké barefoot boty pro muže (klikni tady!)<<

 

Přejeme ti hodně zábavy a ještě více úspěchů při dalším tréninku Nordic Walkingu.

Tvůj tým ZAQQ

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3