Běhání naboso nebo v barefoot botách – vše, co potřebuješ vědět!

Barfuß oder mit Barfußschuhen joggen - das musst Du wissen!

Běhání naboso je běžecký styl, který v posledních deseti letech získává na oblibě. Lidé běhají buď zcela naboso nebo v barefoot nebo v tzv. minimalistických botách. Běhání naboso je bez pochyby objevem posledních let, na druhé straně v předmoderní době lidé běžně běhali zcela naboso nebo jen v primitivních botách z kůže. 

I dnes existují domorodí lidé, kteří chodí naboso a nemají žádné problémy se svaly či klouby. Skvělým příkladem je třeba kmen Tarahumara z Mexika. Tento kmen je známý svými běžci na ultra dlouhé tratě, kteří jsou schopni uběhnout neuvěřitelné vzdálenosti zcela naboso. Nejlepší maratonští běžci pocházejí z Afriky, z oblastí, kde chůze naboso stále převládá. 

Ale proč vůbec přemýšlet o možnosti běhat naboso? V následujícím odstavci se detailněji podíváme na výhody této techniky. 

 

Pro běhat naboso?

Konvenční boty mohou změnit způsob, jakým se pohybujeme a mají také vliv na držení těla. Kvůli pevné podešvi se hýbe jen malá část z 33 kloubů v chodidle a svaly ochabují. Ale problémem není jen pevná podešev, ale také design moderních bot. Nohy v nich totiž nemají dostatek prostoru, , aby se mohly přirozeně pohybovat, zvlášť co se týče prstů na noze. Prsty jsou v botě stlačovány k sobě a nemohou se přirozeně rozprostřít. 

Je evidentní, že konvenční boty jsou pro anatomii chodidla nevhodné. Výsledkem jsou pak vybočená chodidla, ploché nohy nebo hallux valgus.  Špatná pozice chodidla následně způsobuje také nesprávné napětí v jiných částech těla. To může vést k bolestem, zraněním nebo neefektivním tréninkovým výsledkům.

Při chůzi naboso se nohy mohou pohybovat tak, jak je příroda stvořila. Dochází k plnému zapojení nohou, hýbou se všechny klouby a dochází k procvičování všech svalů. Chůze naboso také zlepšuje smysl pro rovnováhu a zvyšuje elasticitu šlach a vazů. 

Lidé, kteří si osvojili techniku běhání naboso jsou bez větší námahy schopni uběhnout velké vzdálenosti a netrpí tolik vyčerpáním, bolestí svalů a kloubů. Běhání naboso je také skvělým způsobem, jak dobít energii ze země. Více o tomto tématu se dočteš v našem článku na téma Uzemnění.

 

Barefoot boty na běhání  - klikni tady! 

 

Jak začít s běháním naboso

Ve stručnosti: 

Postupuj velmi pomalu a jen po malých dávkách! Nohy a klouby si musí na novou zátěž zvykat postupně . Možná to zní divně, ale díky moderním botám jsme ztratily schopnost pohybovat se přirozeně. Svaly atrofovaly, šlachy a vazy ztratily svou elasticitu. Pokud na sebe budeš zpočátku tlačit, riskuješ zranění. Je třeba se na novou běžeckou techniku adaptovat. Nestačí jen sundat boty a běhat naboso nebo zaměnit obyčejné boty za barefootové. 

Začni s běháním naboso kolem domu nebo běhej po pláži. Doporučuje se neběhat přímo na linii vody, protože svažující se břeh může způsobit potíže se zády. Dalším krokem může být třeba měkká louka nebo písčitá cesta. Pokud ti tyto povrchy nedělají problémy, pak se můžeš vydat na asfalt. Běhání na asfaltu by však mělo být spíš výjimkou než pravidlem, protože v přírodě bys takové tvrdé povrchy našel jen těžko. Naše těla jednoduše nejsou na běhání po asfaltu stavěna.

 

Běhání naboso nebo v minimalistických botách?

Aby sis užil výhod běhání naboso, nemusíš nezbytně běhat úplně bez bot. Je důležité vybrat si takové boty, které umožní nohám přirozeně se pohybovat. 

Naše barefoot boty ZAQQ jsou pro začátky s běháním naboso ideální, protože poskytují dostatečnou ochranu, a přesto umožňují nohám přirozeně se pohybovat. Více informací níže:

 

Barefoot boty na běhání  - klikni tady! 

 

Bosé techniky při běhání

V podstatě je běhání naboso vždy o přenesení došlapu z paty na špičku nohy, a to co nejpřirozenějším způsobem. Pokud došlápneš příliš tvrdě na patu, pak zatěžuješ bederní oblast, kyčel a Achillovu šlachu. Nesprávná zátěž může rychle vést k bolesti, což na druhé straně vede ke změnám pohybových vzorců, které nejsou pro tělo prospěšné. 

Bohužel není snadné změnit svůj zaběhnutý běžecký styl přes noc, zvlášť, pokud jsi běhal už několik let v botách se vzduchovou komorou a silným polstrováním. Ale jak všichni víme, cvičení dělá mistra - proto i běhání naboso vyžaduje praxi. Zpočátku je vcelku normální, že nedosáhneš obvyklého výkonu nebo času, na který jsi při tréninku zvyklý. Koneckonců nejprve se novou běžeckou techniku musíš naučit.

U běhání naboso je důležité posílit chodidlové svaly pomocí speciálních cvičení. Teprve tehdy, až budeš mít zpevněné chodidlové svaly a lýtka, můžeš běhat naboso správně a efektivně. Pomůže také posílení kvadricepsu k ochraně kolene a kotníku.

Lidé s nadváhou by měli učení nové běžecké techniky věnovat zvlášť dostatek času, protože pokud ji budou provádět nesprávně, bude to mít závažné následky a následně to povede ke zvýšené námaze kloubů.

Ti, kteří chtějí běhat zcela naboso budou mít zpočátku na chodidle zaručeně škrábance, puchýře a odřeniny. Citlivá kůže na chodidlech, která byla v botě vždy dokonale chráněna, si totiž také musí zvyknout a stát se odolnější. Pokud chceš své nohy chránit, pak jsou jako alternativa vhodné barefoot boty nebo tzv. minimalistické boty. S našimi botami ZAQQ získáš běžecké boty, které jsou ručně vyrobené v naší továrně a umožní tvým nohám přirozeně se pohybovat.

 

Běhání v barefoot botách ZAQQ

Barefoot boty ZAQQ umožní tvým nohám přirozeně se pohybovat a zapojovat všechny klouby i svaly. Tenká a velmi pružná podešev umožní nohám přirozeně došlapovat, stejně jako při běhání naboso. Zároveň můžeš cítit povrch a využívat vnitřní zpětnou vazbu od senzorů na chodidlech ke korekci pohybu. Široce střižená špička boty navíc zajišťuje, že prsty se mohou dostatečně rozprostřít. 

Ve srovnání s běžnými botami jsou naše barefoot boty zvlášť lehké a nezatěžují nohy. To je obrovská výhoda, zvlášť při běhání delších tratí.

 

Barefoot boty na běhání  - klikni tady! 

 

Které barefoot boty ZAQQ jsou vhodné k běhání?

Všechny barefoot boty mají výše zmíněné vlastnosti, a proto se hodí ke sportování Pro běhání však doporučujeme modely, které jsou zvlášť prodyšné a které se dokonale přizpůsobí tvé noze , aby ti poskytly optimální oporu.

 

 Běhání v ponožkových botách ZAQQ - klikni tady!

Prostě si projdi seznam bot níže! U nás zaručeně najdeš běžecké boty, které ti perfektně padnou. Naše barefoot boty ZAQQ ti dodají neuvěřitelný pocit svobody a běhání v nich tě tak bude bavit ještě víc.

Feel free, feel ZAQQ.

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3