Proč je dobré cvičit naboso nebo v barefoot botách

Warum es sich lohnt, barfuß bzw. mit Barfußschuhen zu trainieren

Ráno vyskočíme z postele rovnou do bačkor a pak se na cestu do práce přezouváme do bot. Chůze naboso? To není nejlepší nápad, protože naše chodidla jsou tak zvyklá na boty, že by pro nás mohla být chůze naboso poměrně nepohodlná. Dlážděná podlaha pod bosýma nohama studí a na ulici potřebujeme boty, aby nám nohy chránily. 

Bosé nohy také většinou působí nehezky a neohrabaně. Boty jsou prostě součástí moderního stylu života. Kromě jejich ochranné funkce nám boty umožňují vyjádřit náš individuální styl. 

Nošením bot však ochabují svaly na nohou a ztrácí se senzorická zpětná vazba ze zemského povrchu. V následujícím článku se dozvíš proč je dobré cvičit naboso. 

 

Cvičení naboso – výhody a vliv

 

Ve studii od Franklina et al. 2015, která byla publikována ve vědeckém časopise Gait & Posture, se můžeš dočíst zajímavé informace .

Pokud si při tréninku sundáš boty, tj. cvičíš naboso nebo v ponožkách, pak to může mít následující efekt: 

 

  • Dojde k zapojení více svalů Při cvičení v běžných botách, se nohy pohybují v jakémsi ochranném postavení. Při cvičení naboso se zapojuje cca o 20 svalů více a dochází k jejich posilování. Tyto svaly plní různé role při zajišťování stability při chůzi. Pokud tyto „zapomenuté“ svaly specificky posiluješ se zátěží, můžeš je reaktivovat a znovu zpevnit. Díky tomuto kroku si upevníš zdraví, budeš více fit a snáze se vyhneš zraněním.

  • Dobrá rovnováha Mít smysl pro rovnováhu je důležitým faktorem v prevenci vzniku zranění. S přibývajícími roky, nám může pád způsobit závažná zranění, proto je velmi důležité mít vždy při chůzi vždy dobrou stabilitu a nevrávorat, i když je povrch kluzký nebo hrbolatý.  Studie zaměřená na děti provedená Zech et al. 2018, publikovaná ve Frontiers in Pediatrics, ukazuje, že děti, které často běhají a hrají si bosé,  mají výrazně lepší smysl pro rovnováhu než děti, které stále nosí boty. 

  • Nárůst svalové hmoty Zvlášť při posilování, ať už se zátěží nebo bez ní, má cvičení naboso v porovnání se cvičením v botách obrovský efekt. Mozek totiž prostřednictvím chodidel dostává senzorickou zpětnou vazbu od povrchu země. Zvlášť v případě, kdy tvůj výkon stagnuje, ti trénink naboso umožní zvedat vyšší váhy. Díky lepšímu vnímání prostřednictvím chodidel, se výrazně zlepší kvalita pohybu, což ve výsledku vede ke zlepšení výkonu.

ZAQQ QNIT Šedá běžecká bota

Je trénování naboso vhodné pro všechny?

 

Principiálně ano, za předpokladu, že máš zdravá chodidla. Pokud jsi však utrpěl zlomeniny nebo trpíš deformitami či osteoporózou, je tento způsob tréninku nutné konzultovat s lékařem. Navíc je vždy třeba naslouchat vlastnímu tělu. Pokud trpíš bolestí, není v tréninku naboso dobré pokračovat. 

Při cvičení venku je třeba mít na paměti, že se můžeš zranit od střepů, hřebíků nebo ostrých kamenů. 

 

Tipy pro bosý trénink

 

Stejně jako u všech nových aktivit a sportů, musíš si na zátěž při trénování naboso postupně zvykat. Pokud jsi v botách posiloval s činkami , pak bys zpočátku neměl naboso trénovat více než 10 minut. To stejné platí samozřejmě pro kterýkoliv jiný sport.

Nejlepší je zvyšovat délku tréninku naboso o 5 minut každý týden, za předpokladu, že jsi při posledním cvičení neměl žádné problémy. Možná ti tohle postupné prodlužování přijde až moc opatrné, ale je třeba si uvědomit, že nové svaly potřebují čas, než se zpevní. Teprve potom, se totiž sníží riziko vzniku zranění. 

Proto se doporučuje začínat s trénováním naboso pomalu a zpočátku to nepřehánět. 

Trénink ZAQQ barefoot obuvi

Alternativou ke cvičení naboso je cvičení v barefoot botách

Alternativou ke cvičení naboso je nošení barefoot bot. Naše barefoot boty ZAQQ nabízejí dostatečnou ochranu, ale jsou navrženy tak, aby nedocházelo ke ztrátě senzorické zpětné vazby. Proto jsou podešve všech bot ZAQQ zcela ploché, ultra tenké a maximálně pružné. Chodidla pak cítí povrch a přirozeně se rozloží. Naše boty mají navíc dostatečně prostornou špičku , aby se mohly nohy v barefoot botách volně pohybovat, stejně jako při chození naboso.

Pro sportovní aktivity, ať už jde o posilování nebo běh, doporučujeme naše barefoot boty ZAQQ z kategorie běžeckých bot. Jsou lehké, pružné a zvlášť prodyšné.

>> Běžecké barefoot boty pro ženy - klikni tady! <<

>> Běžecké barefoot boty pro muže - klikni tady! <<

 

Feel free, feel ZAQQ.

Zdroje:

Simon Franklin, Michael J. Grey, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier Li 2015 : Bosá vs běžná obuv: Systematický přehled rozdílů kinematické, kinetické a svalové aktivity během chůze, Gait & Posture, 2015, svazek 42, vydání 3, str. 230-239.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993

 

Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018 : Motorické dovednosti dětí a dospívajících jsou ovlivněny tím, že vyrůstají naboso nebo v obuvi, Frontiers in Pediatrics, 2018, Volume 6, str. 11.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3