Čtyři sezóny v botách ZAQQ

Die 4 Jahreszeiten in ZAQQ Schuhen

Eva měla s nošením barefoot bot již bohaté zkušenosti. EXPEQ Wide jsou její 4. boty ZAQQ. Zpočátku si ovšem vůbec nechtěla nechat. Ale přes prvotní pochyby se do nich zamilovala. Od té doby podnikla v těchto barefoot botách spoustu výšlapů a je jimi nadšená.

Evo, doufáme, že si i nadále budeš se svými ZAQQ užívat spoustu zábavy.

 

Chceš nám také poslat svůj příběh k uveřejnění?

Pak nám napiš:

we@zaqq.de

ZAQQ-Barefoot-Erfahrungsbericht-4



Můžeš chodit i bosky – naboso, takže nohy budou zaručeně 100% prodyšné a voděodolné. Ale díky dobrým botám se můžeš také dobře cítit. Stejně jako mnoho jiných žen, i já trpím studenými chodidly, tak jsem si řekla, že to prostě zkusím. Chtěla jsem nosit co nejminimalističtější boty a pokud by v nich prsty měly svobodu se dostatečně pohybovat, tím lépe. Nejprve jsem si do práce vzala své první prstové boty, které mě i dnes po 13 letech nosí v barvách po firmě. Dneska mám spoustu párů barefoot/minimalistických bot nebo sandálů od 11 výrobců, které poskytují mým úžasným nohám ochranu, když chůze naboso není možná.

ZAQQ-Barefoot-Erfahrungsbericht-3



Když jsem hledala nové sandály, které by se hodily k šatům, náhodou jsem narazila na ZAQQ CLIQ, elegantní, minimalistické překrásné kožené boty, které se v létě neuvěřitelně pohodlně nosí. A pak přišly PEAQ Broque Cognac pro případ, kdy by barefoot vzhled neměl být s dlouhými kalhotami příliš viditelný. Náhodou se z nich staly také mé oblíbené boty na dlouhé pochůzky po městě nebo asfaltových cestách. Široká špička totiž prstům poskytuje dostatečný prostor, pro případ, že oproti normálu trochu otečou. Roční období se mění a já chtěla boty na podzimní i zimní túry a každodenní nošení v zimě. Konec konců jsem jezdívala v létě každý víkend na túry do hor do Rakouska, většinou zcela naboso nebo jen v co nejvíce minimalistických botách. Zima je pro mě vždy problematická, protože mi mrznou prsty a tlusté ponožky a dostatek prostoru pro prsty na nohou jsou pro mě důležité, tak jsem znovu brouzdala v online obchodě ZAQQ. Narazila jsem na tento model díky jejich široké špičce, protiskluzové podešvi a také proto, že jsou nepromokavé.

 

 

ZAQQ-Barefoot-Erfahrungsbericht-6



EXPEQ Wide Grey Waterproof

EXPEQ Wide Grey Waterproof Nejednalo se o lásku na první pohled – zpočátku jsem s nimi vůbec nebyla spokojená. Moc tlustá podrážka – příliš vysoké – příliš tuhé – prostě takové šedé myši. Měla jsem pocit, že nějak nesedí a tak dokonce třikrát skončili po návratu domů v botníku, ale zůstaly. Nevím proč, ale zkoušela jsem si je znovu a znovu a pak přišla první túra. Neustále jsem je srovnávala s jinými modely, tyhle boty to se mnou prostě neměly lehké. Po měsíci jsme se sžily a teď je opravdu miluju.

Stejně jako všechny ZAQQ, jsou i tyhle boty velmi pohodlné už od počátku a časem se přizpůsobí tvaru tvých nohou. Zpočátku mi vadila patní část podešve, která není tak ohebná. Teď mi naopak přijde skvělá, protože pata zůstává stabilní a přední část nohy se může zavrtat dovnitř, jako při spirálové dynamice, čímž zajišťuje optimální stabilitu. Outdoorová podešev má neuvěřitelně dobré protiskluzové vlastnosti. Vyzkoušela jsem je na všech kluzkých a nestabilních přírodních površích, od vlhkého mechu na kamenech, mokrých kořenech a lesních cestách, snadných lezeckých cestách za lehkého sněžení až po zledovatělé cesty při zimních horských túrách.

ZAQQ-Barefoot-11


Nepromokavé: ano, tyhle boty jsou voděodolné na mokrých, bahnitých i zasněžených horských trasách, ale ještě jsem je nevyzkoušela při silném dešti, ačkoliv pro tento případ s sebou nosím také nepromokavé ponožky. A protože jsou tyhle boty dost široké, mohla jsem si do nich v zimě vzít tlusté ponožky a/nebo teplé vložky a přesto jsem měla dostatek místa pro prsty na nohou. Když po obědě stoupla teplota, boty jsem si na delší část trasy sundala a šla jsem bosky. Pak jsem byla příliš líná navléknout si ponožky a nazula si EXPEQ jen tak, šla jsem v nich naboso. Zjistila jsem, že jsou překvapivě měkké a pohodlné, také jsem díky tomu objevila, v čem jsou tyhle boty nejlepší.

Když jsem si boty vyzouvala, vytáhla jsem s nohou i vnitřní stélku, která je pevně přišitá jen u horního okraje boty. Vnitřní stélka se otočí naruby a boty tak můžeš dokonale vysušit, ať už jsi doma nebo na cestách. Při nošení bot zůstává stélka na svém místě a neklouže. Tyhle boty jsou pro mě na letní túry až moc teplé a proto je dobré, že ZAQQ nabízí ve své kolekci také EXPEQ Mid.

ZAQQ-Barefoot-Erfahrungsbericht-7


Závěr: ano, existují modely od jiných výrobců, které mají tenčí, ohebnější podrážku a jsou celkově lehčí, ale u žádného z nich, by moje kamarádka, která si je vyzkoušela, neřekla, že „sedí jako rukavice.“ Také jí učarovaly moje krásné, hebké PEAQ Broque Cognac a EXPEQ Wide, které mají hmotnost jen 625 g ve velikosti 39 a 369 g ve velikosti 38 u modelu QUIQ Trail.

Letos v létě mám v plánu třítýdenní túru po trase Via Alpina ve švýcarských horách a pro tento účel jsem vyzkoušela všechny modely bot, které mám. I když jsou trochu těžší, vezmu si ZAQQ QUIQ Trail Blue do dobrého počasí, protože mají skvělou outdoorovou podrážku, ale také kvůli té podšívce, která mi přišla zpočátku tak divná. V praktickém testu ale byly opravdu přesvědčivé, protože nabízejí určitou odolnost a noha v nich neklouže ani na strmých horských svazích. Do mokrého počasí si pak vezmu EXPEQ Mid, které ochrání nohy, protože jsou nepromokavé, protiskluzové a vnitřní stélku lze skvěle usušit na slunci. Do botníku mi časem určitě přibudou i další modely, protože ta nabídka je opravdu úžasná.

Zpět na blog
1 z 3