Proč jsou barefoot boty pro sportování dobrou volbou

Darum solltest Du auf Barfußschuhe beim Sport setzen

Až jde o běhání, turistiku, chození do posilovny nebo indoorové sporty – všichni výrobci sportovních bot tvrdí, že potřebuješ speciální vysoce výkonné boty na každý sport. Musí mít skutečně dobré sportovní boty podpatek, polstrování a podpůrné prvky? Zdaleka ne! V tomto článku vysvětlíme, proč je pravý opak pravdou, proč boty se silnou vrstvou polstrování mohou tělu naopak ublížit a proč jsou naše boty tou správnou volbou pro téměř jakýkoliv sport.

Chůze naboso je nejpřirozenějším způsobem pohybu, jaký si dovedeš představit, ale dnes se spoléháme na boty, které se zdají být inovativnější než jiné. To nemusí nutně dávat smysl, zvlášť pokud jde o sport. Studie z roku 2010, evolučního biologa Daniela Liebermanna z Harvardovy univerzity, zjistila, že moderní boty mají na svědomí četné ortopedické potíže. V této studii Lieberman došel ke zjištění, že lidé, kteří běhají naboso, napadají při běhu nejprve na přední nebo střední část nohy, zatímco běžci s polstrovanými botami napadají na patu. Běžci, kteří běhají naboso, proto daleko méně zatěžují muskuloskeletální systém. Paradoxně, při běhání v polstrovaných botách jsou klouby a kosti vystaveny daleko větší zátěži.

Čím jsou barefoot boty pro sportování výjimečné?

Sportovní barefoot boty, jako ty od ZAQQ, které jsou určené pro muže i ženy, splňují svou misi a nabízejí nohám co největší míru svobody pohybu. Svoboda pohybu pro prsty na nohou je u těchto bot rozhodně zaručena – nikde nic netlačí! V důsledku toho je při běhu podporován přirozený pohyb a prsty na nohou se mohou zapojit tak, jak mají. To znamená, že propracované tlumící prvky nejsou zapotřebí.

<<Objev běžecké boty pro muže>>

U sportovních bot ZAQQ – stejně jako u všech jiných bot – se využívá principu ploché podrážky bez podpatku. Naše boty nemají výškový rozdíl mezi bříškem nohy a patou, což podporuje správné rozložení nohy a zdravý krok. Umožní ti našlapovat nejprve na přední část chodidla a ne na patu, což se zpravidla děje, když používáš sportovní boty.  

Naše boty jsou také lehké jako pírko. S 200 g (u velikosti 41) váží výrazně méně než boty od známých značek jako Adidas, Nike a další, takže nohy nejsou vystaveny extra zátěži!

<<Objev běžecké boty pro ženy>>

Běžecké boty od ZAQQ – pozvedni svůj trénink na novou úroveň!

Máme k dispozici mnoho modelů, které ti poskytnou oporu při jakémkoliv sportu a obnoví vzorec přirozeného pohybu nohou a celého muskuloskeletálního systému. Naše SPIQE v barvě Blue Black a Red Black ti nabízejí vše, co dobré sportovní boty potřebují, aby zajistily vysoký komfort nošení i na dlouhých vzdálenostech. Jsou vzdušné a mají extra tenkou podšívku a ohebnou, protiskluzovou a protioděrovou gumovou podešev.

Na svého nového tréninkového partnera si zvykej pomalu! 

Je třeba být opatrný: pokud chceš v budoucnu trénovat v našich botách a ulevit tak dlouhodobě svému tělu, neuspěchej to! Svaly, šlachy a vazy jsou stále nejspíš při pohybu zvyklé na oporu a polstrování – jinými slovy, tu práci za ně dosud dělala sama bota. Tělo potřebuje čas, aby si zvyklo na nové okolnosti a vybudovalo si znovu odolnost. Před tím než začneš trénovat v barefoot botách naplno, je třeba tělu poskytnout alespoň tři měsíce na to, aby si na chůzi v těchto botách zvyklo!

Rozhodně to bude stát za to, protože tvé tělo bude silnější než kdy dřív. Feel free, feel ZAQQ!

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3