Proč je chůze naboso a v barefoot botách zdravá

Warum barfuß laufen und Barfußschuhe so gesund sind

Narodili jsme se bez bot, chůzi naboso dokonale ovládáme a proto jsme si osvojili přirozený došlap, který je šetrný vůči kloubům. Náš dnešní každodenní život však není nastaven na chůzi naboso po celý den.

ZAQQ-Barfussschuhe-PIQUANT

Proč už nechodíme naboso?

Každý, kdo chodí naboso, nejen na pláži nebo na louce, ale při jakýchkoliv jiných aktivitách působí nepatřičně a je označován za podivína, odpadlíka nebo hipíka. Chůze naboso není jednoduše společensky akceptována. Povrch, po kterém chodíme, je jen zřídkakdy přírodní. Místo toho většinou chodíme po asfaltu a musíme své nohy s pomocí bot chránit před střepy, ostrými úlomky nebo špičatými kameny.

Na tvrdém asfaltu se ostré kameny nebo větvičky zaryjí do kůže mnohem snáz, než na přírodním povrchu v lese nebo na louce, který vždy trochu povolí. Proto potřebujeme pro nohy dostatečnou ochranu!
Nošení barefoot bot nejblíže imituje chůzi naboso. Jakmile barefoot boty vyzkoušíš, už si je nebudeš chtít sundat. Nošení barefoot bot má totiž velké množství výhod!

Barfussschuhe-Sandalen-CLIQ

Co se změní, když začneš nosit barefoot boty?

Sundej si své běžecké boty a vyraz běhat bosky. Brzy si uvědomíš, že nikdy nedopadáš na patu. Nějak podvědomě víš, že by to bolelo! Náš krok je navržen tak, abychom dopadali na bříško chodidla. Přesně to začneme automaticky dělat, když začneme běhat bez bot – jedná se o jakýsi primitivní instinkt, který nás chrání před zraněním.
A přesně to dělají batolata, která neměla boty, když se učila chodit. Nejprve našlapují na bříško chodidla, než se chodidlo plně rozloží a došlápne na patu. Bohužel tento přirozený pohyb se díky nošení moderních bot odnaučíme. Už nenašlapujeme na bříško chodidla, ale hlavně na patu. Tento zlozvyk se nošením podpatků ještě umocní. Mnoho lidí přímo naráží patami do země.

Barfussschuhe-QORE

Tento pro lidi nepřirozený krok zapojuje mnohem méně svalů. Když našlapuješ na patu, můžeš také dělat výrazně delší kroky. Ve výsledku tak můžeš dělat méně kroků na stejnou vzdálenost, než při využití přirozené chůze. Díky vlastnostem moderních bot, které absorbují náraz, se klouby i páteř většinou dokáží vypořádat s tvrdým našlapováním přes patu – ale někdy také ne! V mládí s tím většina lidé problém nemá. S přibývajícím věkem však velké množství lidí začne trpět bolestmi kloubů.
Mnoho lidí si neuvědomuje, že tato bolest může být spojena s nepřirozeným vzorcem chůze. To je zapříčiněno ochabnutím důležitých podpůrných svalů, které chrání naše klouby, a zvyšující se zátěží, způsobenou nedostatečným odpružením.

Socken-Barfussschuhe-SOQQ

Barfussboot-EQUITY



Zpátky k přirozené chůzi v barefoot botách

Barefoot boty bývají také často označovány jako minimalistické boty. Mají velmi tenkou a především ohebnou podešev. Byly navrženy tak, aby zaručily, že chodidlo může zapojit všechny svaly, které používá při chůzi naboso. Bohužel, u mnohých lidí právě tyto svaly zakrněly nebo se v dětství kvůli nošení bot vůbec nevyvinuly. Proto je nutné si na barefoot boty zvykat pomalu.

Je třeba dát svalům na chodidlech a nohou čas, aby se postupně vyvinuly. Po přechodu na barefoot boty určitě pocítíš změnu také na těle. Chůze naboso nebo přirozená chůze v barefoot botách je šetrná ke kloubům na chodidlech, kotníkům, kolenům, kyčlím i páteři.

Naše tělo má zabudované systémy pro přirozenou absorpci nárazů. Když se vrátíme k přirozenému způsobu běhání, nebudeme vůbec potřebovat drahé high-tech boty se sofistikovaným polstrováním, jejich používání bude dokonce kontraproduktivní. Je velmi důležité dělat kratší kroky, aby bylo možné dopadat na bříško chodidla. Pokud je krok příliš dlouhý, dopad na přední část chodidla není možný a došlap je realizován přes patu.

Barfussstiefel-QICE


Je to stejné jako s jakýmikoliv jinými návyky, které si chceš osvojit. Musíš být konzistentní a přirozenou chůzi musíš stále trénovat, nejlépe každý den. Pak přijde okamžik, kdy ji začneš používat automaticky a už nebudeš muset věnovat pozornost tomu, jestli našlapuješ správně. Chůze přes bříško chodidla se pro tebe stane přirozeností.
Nohy můžeš na chůzi v barefoot botách připravit nejlépe tak, že se budeš snažit chodit co nejčastěji naboso, ideálně na různých typech povrchů. Zpočátku je dobré zvolit písčitou pláž nebo louku. Jakmile si na tyto povrchy zvykneš, můžeš samozřejmě vyzkoušet nové.

Barfuss-Sneaker-QNIT

Přechod na barefoot boty způsobuje náhle větší bolest

Během prvních dní můžeš pociťovat bolest svalů a kloubů. Bolest svalů je dobré znamení, protože svědčí o tom, že posiluješ svaly, které nepřirozenou chůzí atrofovaly. Bolest kloubů je však varovným signálem!
Mnoho lidí při chůzi naboso chybuje zcela stejně jako před tím, tj. dopadají na patu. Protože mnoho barefoot bot nemá žádné polstrování, neabsorbují tudíž náraz a zátěž kloubů se tak zvyšuje.

Naše barefoot boty ZAQQ jsou pro tento přechod ideální volbou.

Naše podešve jsou super tenké a ohebné, ale přitom mají lehké polstrování. Vzhledem ke svým vlastnostem usnadňují přechod od došlapování na patu k našlapování na bříško chodidla. Je normální, když zpočátku znovu a znovu došlapuješ na patu, konec konců po těch letech není divu. Nějakou dobu trvá, než tento zlozvyk odstraníš.

I když budeš mít zpočátku tendenci našlapovat na paty, s naším minimalistickým polstrováním můžeš chránit své klouby. V našich barefoot botách ZAQQ dostane chůze zcela novou kvalitu. Budeš cítit povrch pod nohama a vnímat své okolí zcela novým způsobem. Chráníš tak klouby i páteř a posiluješ svaly, které náš muskuloskeletální systém potřebuje, aby zůstal pohyblivý a zdravý.

Teď už není cesty zpět, tak si projdi naši nabídku. Nejenže pro tebe máme ty správné boty na sport i outdoorové aktivity, ale také pro business, večer ve víru velkoměsta i každodenní aktivity.

Feel free, feel ZAQQ.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3