Chůze naboso – stručné vysvětlení techniky

Barfußlaufen – Die Technik kurz erklärt

Každý, komu je známá technika chůze naboso rychle pochopí, proč boty se silnou podešví, vysokým podpatkem a úzkým střihem nejsou dobré pro naše zdraví a proč je lepší přejít na barefoot boty.
Abychom ti pomohli pochopit výhody nošení barefoot bot, ve stručnosti zde vysvětlíme základy chůze naboso.


Základy chůze naboso

Může se zdát, že chůze naboso je novým trendem, ale zdaleka tomu tak není. Spíš se jedná o návrat k přirozené chůzi.

Přirozený krok je postaven na stabilitě a bezpečnosti, bez ohledu na rychlost běhu, povrch nebo počasí. Při chůzi naboso nám anatomie nohy a nervové dráhy, které jí procházejí, poskytují vše potřebné pro bezpečný a ke kloubům šetrný krok. Příroda nás pro tento účel vybavila vším, co potřebujeme.
Chůze naboso procvičuje důležité svalové skupiny, posiluje záda a zlepšuje krevní oběh. Navíc nám chůze naboso umožňuje absorbovat elektrony, které potřebujeme v dostatečném množství pro silný imunitní systém. Více o tomto posledním tématu se můžeš dočíst pod klíčovým slovem Uzemnění.
V podstatě lze zdůraznit tyto tři následující aspekty chůze naboso:

Vnitřní zpětná vazba prostřednictvím nervů

Chodidlo má největší koncentraci nervových zakončení. Při chůzi naboso jsou sekvence pohybu vnímány a regulovány pomocí těchto nervů.
Bosé nohy mohou dokonale vnímat různé povrchy, od kluzkých, měkkých, teplých a studených, až po nerovné nebo hrbolaté a přenášet tuto informaci prostřednictvím nervových drah. Sekvence pohybu se intuitivně přizpůsobí, aby byla chůze bezpečná a stabilní a aby odvrátila potenciální nebezpečí.

Kontrolu pohybu zajišťuje palec na noze

Lidská noha je neuvěřitelně komplexní strukturou. Tvoří ji 36 kostí, 33 kloubů a více než 20 svalů. V přirozené podobě má noha tvar písmene V a je v přední části široká, protože prsty nejsou natěsnané těsně vedle sebe.

Palec je při chůzi zvlášť důležitý. Zajišťuje rovnováhu při chůzi naboso, kontroluje pohyb a zajišťuje stabilitu. Na první pohled můžeš vidět, že palec hraje ústřední roli, protože je výrazně větší než ostatní prsty. Je přirozeně velmi silný a je vytočený lehce ven. Jedině tak může palec dokonale plnit tuto úlohu.
Studie ukazují, že nohy u lidí, kteří hodně chodí naboso, mají nohu přirozeně tvarovanou do V a mají ji také výrazně širší, než lidé, kteří neustále nosí příliš úzké boty. To působivě ukazuje, že si nohy lidí, kteří chodí naboso, uchovaly svůj přirozený anatomický tvar a mají výrazně silnější svaly.

natuerliche-V-Form-Fuss

Přirozená absorpce nárazu prostřednictvím svalů a šlach

Při chůzi naboso anatomie nohy přirozeně absorbuje nárazy. Boty absorbující náraz jsou ve své podstatě k ničemu.
Klenba nohy se chová při pohybu jako pružina, může se roztáhnout a stáhnout,a tak absorbovat náraz. Tzv. vrátkový mechanismus způsobuje, že se podélná klenba narovná a stabilizuje nohu při chůzi, běhu i skoku.
Příroda nás také obdařila tlumící vrstvičkou tuku na patě, která absorbuje zbytky nárazu při došlapu.
Když tohle víš, nejspíš tě láká okamžitě si vyzout boty a pokračovat naboso. Po krátké době však můžeš pocítit bolest svalů, šlach a kloubů.
Po dlouhých letech strávených v úzkých botách jsme už zapomněli, jak bychom se měli při chůzi přirozeně pohybovat. Svaly atrofovaly a rozložení nohy při došlapu se může zpočátku zdát také divné. Na chůzi naboso je třeba si zvykat pomalu a ideálně přidat speciální cvičení, které tě znovu naučí se bez bot přirozeně pohybovat.


Problémy způsobené nošením běžných bot

V současné době se boty považují za významný módní doplněk Pro mnohé je vzhled důležitější než zdraví. Tvar boty je mnohdy příliš úzký a většina modelů má často příliš špičatou špičku. V průběhu let si naše nohy zvykly na to, že se v botách tísní. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že se tak mění tvar nohy.
Každý, kdo si osvojil základy běhání naboso, rychle pochopí, proč je bosé běhání tak zdravé a proč mohou moderní boty s tlustou podešví, polstrováním a příliš úzkým střihem způsobovat zdravotní problémy.

Anatomie-Fuesse-im-Schuh

Anatomie nohy se nošením takových bot mění a nervové dráhy v nich ztrácejí kontakt se zemí. V důsledku toho svaly na nohou atrofují a vnitřní zpětná vazba se zcela ztrácí. Celý vzorec kroku se tak z důvodu ochabnutí svalů a ztráty informací, získávaných zpětnou vazbou prostřednictvím nervových drah, kompletně mění. Moderní boty se všemi svými vlastnostmi způsobují, že si vytvoříme nesprávný styl chůze. Náš krok se prodlouží a noha se při došlapu dostatečně nerozloží. Noha je permanentně sevřená a důležité svaly atrofují. Výsledkem jsou různé anatomické změny, jako třeba ploché nohy, zborcené klenby, vybočená noha nebo dokonce hallux valgus.
Když noha změní svůj přirozený tvar, má to vliv na celé tělo. Chůze bez bot, na které jsme zvyklí, působí nestabilně a nepříliš dobře, ačkoliv se jedná o nejpřirozenější způsob pohybu. Bolesti zad, kolen a kyčlí nebo vyhřezlé ploténky bývají právě často způsobeny deformitami chodidel.
Riziko poranění se při sportu bohužel zvyšuje, Když nohy se všemi svými skvělými vlastnostmi, v důsledku ochablých svalů a slabých vazů a šlach již nefungují, jak mají, riziko poranění se při sportu bohužel zvyšuje.

Pro zdravou anatomii je nejlepší permanentní chůze naboso. Jelikož to není v naší moderní společnosti vždy možné, je dobré zvolit takovou obuv, která ti zajistí přirozený pohyb a kontakt se zemí. S barefoot botami ZAQQ toho je možné.



Barefoot boty podporují vnitřní zpětnou vazbu

Podešev našich barefoot bot ZAQQ je tak tenká a ohebná, že dochází k přenosu impulzů prostřednictvím nervových drah. I přes botu tak dochází k vnitřní zpětné vazbě, která zajišťuje, že intuitivně přizpůsobíš svou pohybovou sekvenci, stejně jako při chůzi naboso.

Barfussschuhe-Anatomie-Fuss

Barefoot boty umožňují kontrolovat pohyb pomocí palce u nohy

Barefoot boty ZAQQ mají širokou špičku. To umožní nohám se v botách volně a přirozeně se pohybovat. Prsty mají dostatek místa, aby se rozložily do tvaru písmene V a palec tak může při pohybu zajistit rovnováhu a stabilitu, přesně, jak tomu příroda chtěla.

Udržování a posilování svalů pro přirozenou absorpci nárazů

Když máš silné svaly a šlachy, nepotřebuješ boty, které absorbují nárazy. Absorpci nárazu má každý zdravý člověk vrozenou. Pokud chceš svaly a šlachy vystavit permanentní zátěži, je nutné si osvojit zdravou chůzi.
V barefoot botách ZAQQ má noha dostatek prostoru a může se plně rozložit a pohybovat se tak, jak příroda zamýšlela, a to díky tenké a vysoce ohebné podešvi. Díky tomu procvičuješ svaly na nohou při každém kroku a zatěžuješ šlachy a vazy přirozeným způsobem.
Je samozřejmostí, že naše tenká a ohebná barefoot podešev nemá žádnou oporu klenby. Stejně jako když chodíme naboso, ani v našich barefoot botách není žádný výškový rozdíl mezi patou a bříškem chodidla.

Přechod na barefoot boty

Když začneš chodit v barefoot botách po letech nošení tradičních bot, tvé svaly a šlachy si nejprve na novou zátěž musí zvyknout. Můžeš se potýkat s namoženými svaly i mírnými bolestmi kloubů a zad. Stejně jako při jakémkoliv jiném tréninku se musí svaly pomalu zpevnit a musí si zvyknout na novou zátěž.
Neudělej chybu a nesnaž se to udělat najednou. Je třeba dát tělu čas, aby se na nové nároky adaptovalo. Svaly na nohou a příslušné šlachy a vazy nebyly pravděpodobně celá léta správně používány a v důsledku toho atrofovaly.
Proto je nejlepší zkoušet chůzi naboso co nejčastěji, aby se svaly znovu vyvinuly. Nejsnazší je bosou chůzi procvičovat na louce nebo na pláži. Později můžeš zvolit terén, který má na chodidla větší nároky.
Pokud chceš přejít na barefoot boty, ale tvé nohy nemají ještě trénované svaly, doporučujeme je zpočátku nosit jen pár hodin denně a den ze dne zátěž zvyšovat. Tím pádem si zvyknout také šlachy a vazy a svaly se postupně zpevní a posílí. Pouze silné svaly a stabilní šlachy a vazy mohou zajistit přirozený a ke kloubům šetrný krok.

 

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3