Běh naboso – stručně vysvětlena technika

Barfußlaufen – Die Technik kurz erklärt

Každý, kdo se zabývá technikou chůze naboso, rychle pochopí, proč boty se silnou podrážkou, vysokými podpatky a příliš úzkým střihem nejsou zdraví prospěšné a proč je lepší přejít na barefoot boty.

Abychom poznali výhody barefoot obuvi, rádi bychom vám stručně vysvětlili základy chůze naboso.

Základy chůze naboso

Chodit naboso může znít jako nový trend, ale zdaleka ne. Spíše jde o návrat k přirozenému běhání.

Stabilita a bezpečnost jsou středem zájmu přirozené chůze bez ohledu na rychlost běhu, povrch nebo povětrnostní podmínky. Při chůzi naboso máme všechny předpoklady pro bezpečnou a pro klouby šetrnou chůzi anatomií nohy a nervových drah, které tam probíhají. Příroda nám dala vše, co k tomu potřebujeme.

Chůze naboso procvičuje důležité svalové skupiny a zároveň posiluje záda a podporuje krevní oběh. Chůze naboso nám navíc umožňuje absorbovat elektrony, které potřebujeme v dostatečném množství pro silný imunitní systém. Více o posledním tématu se dočtete pod klíčovými slovy Uzemnění nebo Uzemnění.

V zásadě můžete při chůzi naboso zdůraznit zejména následující tři aspekty:

Vnitřní zpětná vazba prostřednictvím nervů

Na plosce nohy je nejvyšší koncentrace nervových zakončení. Při chůzi naboso lze vnímat a regulovat pohybové sekvence.

Různé povrchy od kluzkých, měkkých, teplých, studených až po nerovné nebo pichlavé jsou při chůzi naboso dokonale pociťovány a přenášeny nervovými cestami. Pořadí pohybů se nastavuje intuitivně tak, aby šel vždy bezpečně a stabilně a odvrátil nebezpečí.

Ovládání pohybu nad palcem nohy

Lidská noha má neuvěřitelně složitou strukturu. Skládá se z 36 kostí, 33 kloubů a přes 20 svalů. Ve své přirozené podobě má chodidlo tvar V, vpředu se široce roztahuje, protože prsty nejsou blízko u sebe.

přírodní noha ve tvaru V

Při chůzi je zvláště důležitý palec u nohy. Poskytuje rovnováhu při chůzi naboso, kontroluje pohyb a poskytuje stabilitu. Na první pohled vidíte, že palec u nohy hraje ústřední roli, protože je výrazně větší než všechny ostatní. Ve své přirozené podobě je obzvláště silný a zvenčí mírně vyčnívá. Jedině tak může palec u nohy plnit své zamýšlené úkoly k dokonalosti.

Studie ukazují, že chodidla lidí, kteří chodí hodně naboso, mají nejen přirozený tvar V, ale jsou také výrazně širší než chodidla lidí, kteří neustále chodí v příliš těsných botách. To působivým způsobem ukazuje, že chodidlo bosých běžců si zachovalo svůj přirozený anatomický tvar a má výrazně silnější svaly.

Přirozené tlumení nárazů prostřednictvím svalů a šlach

Při chůzi naboso poskytuje anatomie chodidla přirozené tlumení nárazů. Boty tlumící nárazy jsou naprosto zbytečné.

Nožní klenba působí při pohybu jako pružina, může se roztahovat a stahovat, aby absorbovala nárazy. Takzvaný vrátkový mechanismus způsobuje napřímení podélné klenby a stabilizaci nohy při chůzi, běhu a skákání.

Příroda nám navíc nadělila malý tukový polštářek na patě, který poskytuje dodatečné tlumení nárazů při došlapu.

Když to víte, pravděpodobně budete chtít okamžitě zout boty a pokračovat v chůzi naboso. Možná po krátké době pocítíte bolest svalů, šlach a kloubů.

Tím, že jsme léta nosili příliš těsné boty, zapomněli jsme na přirozený pohyb při běhu. Svaly atrofovaly a odvalování se zpočátku zdá být docela nepříjemné. Na bosou chůzi a ideálně speciální cvičení si musíme postupně zvykat, abychom se znovu naučili přirozeně chodit bez bot.

Problémy způsobené běžnou obuví

Boty jsou dnes považovány za důležitý módní doplněk. Pro mnoho nositelů je vzhled důležitější než zdraví. Poslední tvar bot je obvykle příliš úzký a většina modelů je vpředu příliš špičatá. Za ta léta si naše nohy zvykly na vmáčknutí do boty. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že se tím mění přirozený tvar chodidla.

Každý, kdo si osvojil základy chůze naboso, rychle pochopí, proč je chůze naboso tak zdravá a proč mohou nastat zdravotní problémy kvůli moderní obuvi se silnou podrážkou, tlumícími vlastnostmi a příliš úzkým střihem.

Anatomie-nohy-v-botě

Nošení takové obuvi mění anatomii nohy a ztrácí se kontakt mezi nervovými trakty a zemí. V důsledku toho svaly chodidla atrofují a vnitřní zpětná vazba je zcela ztracena. Celý vzorec chůze se mění kvůli nedostatku svalů chodidel a ztrátě informací, které vnímáme prostřednictvím nervových drah.

Moderní boty se všemi svými vlastnostmi vedou k tomu, že si vypěstujeme nesprávný běžecký styl. Schůdky jsou větší a už se pořádně nerozvine. Chodidlo je trvale sevřeno a důležité svaly chodidla atrofují. Důsledkem jsou různé anatomické změny, jako je spadlá klenba, rozkročená a plochá noha nebo dokonce hallux valgus.

Pokud chodidlo změní svůj přirozený tvar, má to důsledky i pro celé tělo. Chůze bez obvyklé obuvi je nestabilní a prostě není dobrá, i když je to nejpřirozenější forma pohybu. Nezřídka se příčiny bolestí zad, problémů s kolenními a kyčelními klouby nebo výhřezů plotének nacházejí v chodidle.

Riziko zranění při sportu se bohužel zvyšuje i v případě, že chodidlo se všemi svými úžasnými vlastnostmi již nefunguje správně kvůli nedostatku svalů a ochablých vazů a šlach.

Úplně nejlepší pro zdravou anatomii by bylo chodit pořád naboso. Protože to v naší moderní společnosti není vždy možné, měli bychom se spolehnout na obuv, která zajistí zachování přirozeného pohybu a kontaktu se zemí. S barefoot botami ZAQQ přesně toho dosáhnete.

Bosé boty ZAQQ podporují přirozenou chůzi

Barefoot Boty Anatomie nohy

Barefoot boty podporují vnitřní zpětnou vazbu

Podrážka našich barefoot bot ZAQQ je tak tenká a pružná, že se impulsy přenášejí na vaše nervy. Vlastní zpětná vazba se přenáší i přes botu a zajišťuje, že můžete intuitivně upravovat své pohyby jako při chůzi naboso.

Barefoot boty umožňují pohybovou kontrolu nad palcem u nohy

Bosé boty ZAQQ mají širokou špičku. To umožňuje vaší noze pohybovat se v přirozené anatomii boty. Prsty mají dostatek prostoru pro rozevření ve tvaru V a palec snadno vyrovnává a stabilizuje pohyby, přesně tak, jak to příroda zamýšlela.

Udržování a budování svalů jako přirozený tlumič nárazů

Pokud máte silné svaly a šlachy, nepotřebujete boty s tlumením nárazů. Absorpce otřesů je vlastní každému zdravému člověku. Předpokladem k tomu je přirozená chůze za účelem trvalého zatěžování svalů a šlach.

V barefoot botách ZAQQ má vaše noha dostatek prostoru a díky tenké, vysoce flexibilní podrážce se může válet a pohybovat tak, jak to příroda zamýšlela. Díky tomu trénujete svaly chodidel při každém kroku a zatěžujete šlachy a vazy přirozeným způsobem.

Naše tenké a flexibilní barefoot podrážky samozřejmě nemají žádnou flexi. Stejně jako při chůzi naboso není v našich barefoot botách žádný rozdíl ve výšce od paty po špičku chodidla.

Přejděte na barefoot boty

Pokud po letech nošení konvenční obuvi začnete chodit v barefoot obuvi, vaše svaly a šlachy si musí nejprve zvyknout na novou zátěž. Možná vás bolí svaly, možná i lehké problémy s klouby nebo zády. Stejně jako u každého jiného tréninku je třeba svaly chodidel budovat pomalu a zvykat si na novou zátěž.

Neudělejte tu chybu, že budete chtít příliš mnoho. Dejte svému tělu čas, aby se přizpůsobilo novým požadavkům. Svaly vašich chodidel s přidruženými šlachami a vazy pravděpodobně nebyly po léta správně používány, a proto atrofovaly.

Nejlepší je zkoušet běhat naboso co nejčastěji, abyste si vybudovali svaly. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je na měkké louce nebo na pláži. Později se můžete pustit do terénu, který vyžaduje více od vašich nohou.

Pokud chcete přejít na barefoot boty, ale ještě nemáte procvičené svaly na chodidlech, je vhodné je zpočátku nosit jen pár hodin a ze dne na den zvyšovat zátěž. Tímto způsobem si šlachy a vazy mohou zvyknout na zátěž a svaly nohou se mohou pomalu budovat. Pouze se silnými svaly a stabilními vazy a šlachami budete schopni vyvinout přirozenou a pro klouby šetrnou chůzi.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.

1 z 3